Etusivu » Blog » Hallitus tekee hyvällä yhteistyöllä oikeudenmukaista energiasiirtymää

Hallitus tekee hyvällä yhteistyöllä oikeudenmukaista energiasiirtymää

kansanedustaja Hanna Holopainen, Lappeenranta valtuustosalissa

Teksti on tiedote, joka on julkaistu 18.2.2022.

Hallituksen toimet energianhinnan nousun johdosta syntyivät nopeasti ja hyvällä yhteistyöllä. Näin arvioi Vihreiden varapuheenjohtaja Hanna Holopainen.

– Asun itsekin maakunnassa, jossa monille tulee väistämättä pitkiä työmatkoja autolla. Näiden toimien ansiosta saamme pidettyä ihmiset työssä ja ammattidieselillä autamme yrityksiä hädän hetkenä. On hienoa, että energian hinnannousun suhteen ratkaisut syntyivät hallituksessa ripeästi, kiittelee Holopainen.

Neuvotteluissa muodostunut seitsemän kohdan paketti noudattelee Holopaisen mukaan pitkälti Vihreiden jo pidempään ajamia tavoitteita oikeudenmukaisesta siirtymästä: ilmastonmuutokseen liittyvissä toimissa edetään ripeästi ja samalla tuetaan ihmisiä ja yrityksiä siirtymässä.

– Ilmastotoimet tulee toteuttaa oikeudenmukaisesti. On hienoa, että pystymme auttamaan energian hinnannousun vuoksi vaikeuksiin joutuneita ihmisiä ja yrityksiä ja samalla myös kriisiytynyttä maataloutta. Pitkällä tähtäimellä suurin apu löytyy siitä, että pääsemme irti muualta tuodusta fossiilienergiasta, Holopainen luettelee paketin monia ansioita

Holopainen kiittelee erityisesti hallituksen kahta selvitykseen laittamaa avausta. Valtiovarainministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö sekä ympäristöministeriö valmistelevat yhteistyössä valtion lainatakausmallia yksityisille kotitalouksille sekä mallia valtion täytetakaukseksi asunto-osakeyhtiöiden ilmastoystävällisten investointien tukemiseksi. 

Toiseksi valtiovarainministeriö valmistelee yhteistyössä liikenne- ja viestintäministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön sekä muiden asiaan liittyvien ministeriöiden kanssa kevään 2023 hallitusneuvotteluihin mennessä tukimallin, jonka tavoitteena on yhtäältä lisätä energiaverojärjestelmän ilmasto-oikeudenmukaisuutta sekä toisaalta vastata polttoaineiden markkinahintojen nousupiikkien kohtuuttomiin sosiaalisiin seurauksiin.  Valmistelun tavoitteena on luoda tukimalli, jossa tukea voidaan myöntää kotitalouksille tulo- ja alueperusteisesti. Lisäksi selvitetään, voidaanko malliin luoda myös elementti, jossa markkinahintojen äkillinen nousu mahdollistaisi automaattisen tulotuen maksamisen kotitalouksille.

– Lainojen takaus mahdollistaisi pienituloisille energiaremontit. Uusi tulo- tai alueperusteinen tukijärjestelmä vastaa puolestaan Vihreiden esittämää mallia hiiliosingosta, Holopainen sanoo.

Hallitus vastaa perussuomalaisten, kristillisten ja Liike Nytin välikysymykseen energian hinnannoususta 22.2.2022. Vihreiden ryhmäpuheen pitää Hanna Holopainen.

Lue lisää Vihreiden reilun muutoksen tavoitteista täältä.

Lue hallituksen linjaukset täältä.