Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Blog » EU:n metsäkatoasetus parantaa suomalaisen tuottajan kilpailuetua

EU:n metsäkatoasetus parantaa suomalaisen tuottajan kilpailuetua

Mielipidekirjoitus

Vesa Kallio (kesk.) kirjoitti Maaseudun tulevaisuudessa 5.5. Euroopan unionin toimivan Suomea vastaan metsäkatoasetuksen myötä. Kallion kirjoitus maalasi EU-asetuksen tavoitteista harmillisen ennakkoluuloisen kuvan. Suomalaisen maataloustuottajan mieltä huojentaa varmasti se, että metsäkatoasetus itse asiassa parantaa suomalaisen maatalousyrittäjän asemaa. Suomalaisen maatalouden ja ruokaturvan turvaaminen on tärkeää ja kaikkien suomalaisten yhteinen tavoite. 

EU:n metsäkatoasetus tähtää ensisijaisesti trooppisten sademetsien, kuten Amazonin, suojeluun. Uusi asetus torjuu metsäkatoa varmistamalla, että esimerkiksi soijan, palmuöljyn, kahvin, kaakaon, naudanlihan ja puun tuotanto ei tuhoa metsää. Laki koskee niin EU:n ulkopuolelta tänne tuotavia tuotteita kuin EU:ssa tuotettuja tuotteita. Se, että metsäkatoa aiheuttavaa tuontilihaa ja soijaa ei enää saa tuoda EU-markkinoille, parantaa EU-tuottajan – eli suomalaisen tuottajan – asemaa ja parantaa suomalaisten kilpailuetua. 

Uusi lainsäädäntö edellyttää yrityksiä varmistamaan, että niiden tuotteet eivät aiheuta metsäkatoa. EU:n metsäkatoasetus auttaa meitä siirtymään kohti kestävää maa- ja metsätaloutta ja säilyttämään arvokkaat metsämme. Lain myötä kaikki EU-maat saavat selkeät kehykset metsäkatoon puuttumiselle. Reilun kaupankäynnin kannalta on tärkeää, että metsien käyttöön ja suojeluun liittyvät säännöt ovat kaikille samat.

Metsät ovat ratkaisevassa asemassa maapallon elämän jatkumisen kannalta. Ne ovat maapallon keuhkot, jotka sitovat ilmakehän hiilidioksidia ja auttavat näin ilmastonmuutoksen torjunnassa. Suuri osa luonnon monimuotoisuudesta sijaitsee juuri metsissä. Luonnon monimuotoisuuden säilyminen taas on elintärkeää maanviljelyn ja ruuantuotannon kannalta. 

Kirjoitus on julkaistu alun perin Maaseudun tulevaisuus -lehdessä 26.5.2023.