Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Blog » Hallitus leikkaa sote-palveluista ja koulutuksesta

Hallitus leikkaa sote-palveluista ja koulutuksesta

Hallituksen kehysriihi on pidetty. Orpon hallituksen valitsema rajujen sopeutustoimien linja jatkuu.

Hallituksen leikkausten vaikutukset ovat erityisen karut paljon sote-palveluita tarvitsevalle pienituloiselle, jolla ei ole varaa käyttää yksityisiä terveyspalveluja.

Surullisinta on se, millä tavoin hallitus kohtelee nuoria. Ilman hyvinvoivia nuoria meillä ei ole tulevaisuutta. Opiskelijoiden mielenterveyskriisi ei todellakaan helpotu sillä, että heidän taloudellista toimeentuloaan vaikeutetaan. Eikä 100 miljoonan euron leikkaus ammatilliseen koulutukseen edistä osaamisen kehittymistä. Lisäksi on mielenkiintoista nähdä, kuinka käytännössä toisella asteella toteutetaan kesken opintojen muuttuva materiaalien maksullisuus.

Siinä missä inhimillisestä näkökulmasta toimet on epäreilusti valittu, niin taloudellisesta näkökulmasta moni säästöksi naamioitu palveluita heikentävä toimi todellisuudessa vain lisää kustannuksia. Esimerkiksi terveydenhuollon hoitotakuun muutos, jolla vaikeutetaan hoitoon pääsyä todennäköisesti myös pahentaa hoidettavaa ongelmaa ja tulee kokonaisuutena kalliimmaksi. Terveydenhuollon osalta kysymys taitaa olla systemaattisista toimista, joiden tavoitteena on käytännössä ajaa alas nykyisenkaltainen julkinen palvelujärjestelmä.

Hallitus ei näytä myöskään kuuntelevan taloustieteilijöiden varoituksia liian rajuista kokonaiskysyntää hidastavista toimista. Velkasuhdetta on lähes mahdoton korjata, mikäli kokonaiskysynnän raju heikkeneminen etäännyttää maalia entisestään.

Suomen erityisongelmana on heikko tuottavuus, kilpailijamaita vähäisemmät tki-panostukset, tuotteiden matala jalostusarvo sekä osaavan työvoiman saatavuus. Hallituksen eväät eivät kovista puheista huolimatta oikein riitä noita haasteita ratkomaan. Kasvun rakentaminen jää seuraavalle hallitukselle.

Koulutuksen piti olla hallituksen erityissuojelussa, mutta Kokoomus petti jälleen koulutuslupauksensa. Lähes kaikilta koulutusasteilta leikataan.

Vihreät ovat esittäneet oman vaihtoehtonsa julkisen talouden sopeuttamiseksi. Julkista taloutta tulee sopeuttaa, mutta keinoja on monia. Vihreiden vaihtoehtobudjettiin voi tutustua täällä.