Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Blog » Joulukirje

Joulukirje

Rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta!

Terveiset eduskunnasta. Eduskunnan syyskausi viuhahti nopeasti. Syksyn keskeisimpänä asiana on ollut valtion talousarvio ensi vuodelle.

Orpon hallituksen politiikka on herättänyt laajaa vastustusta kansalaisyhteiskunnassa. Orpon hallitus ei välitä pienestä ihmisestä; sosiaaliturvaan tulee rajuja leikkauksia ja työntekijöiden asemaa heikennetään.

Hallitus sanoo haluavansa turvata pohjoismaisen hyvinvointivaltion tulevaisuudessa, mutta sen sijaan se päätöksillään heikentää hyvinvointivaltion peruspilareita.

Orpon hallituksen tavoitteena on julkisen talouden tasapainottaminen, mutta todellisuudessa Suomi ottaa ensi vuonna 11,5 miljardia euroa uutta velkaa. Vihreät jakavat tarpeen valtiontalouden tasapainottamisesta. Suomen valtionvelka suhteessa bkt:hen on muita Pohjoismaita selvästi korkeampi, ja tämän kurssin taittamiseksi tarvitaan kestäviä keinoja. Kaikista heikoimmassa asemassa olevilta leikkaaminen ei kuitenkaan ole oikea ratkaisu.

Se, millä tavoin julkista taloutta tasapainotetaan, on arvovalinta. Orpon hallitus on esimerkiksi päättänyt nostaa solidaarisuusveron alarajaa, millä se antaa veronkevennyksen ministeritason tuloihin. Solidaarisuusveron alarajan pitäminen nykyisellään olisi tuonut 60 miljoonan euron säästön ja tällä samalla summalla olisi voitu perua monia leikkauksia, kuten lastensuojelun jälkihuollon ikärajan lasku, vuorotteluvapaan lakkautus, työttömän omavastuun pidennys sekä aikuiskoulutustuki.

Vihreiden vaihtoehtobudjetti

Muiden oppositiopuolueiden tapaan olemme tehneet vaihtoehtobudjetin. Vihreiden vaihtoehtobudjetti vuodelle 2024 tarjoaa inhimillisemmän vaihtoehdon hallituksen leikkaussuunnitelmille, siten että samalla pidetään huoli julkisen taloiden tasapainosta.

Julkista taloutta tulee tasapainottaa, mutta ei leikkaamalla haavoittuvassa asemassa olevilta. Vihreiden vaihtoehtobudjetissa perumme massiiviset leikkaukset sosiaaliturvaan ja haemme valtiolle lisätuloja mm. ympäristölle haitallisesta toiminnasta. Panostaisimme lasten ja nuorten hyvinvointiin ja perustaisimme nuoriasiavaltuutetun.

Vihreiden vaihtoehtobudjetti sisältää myös Kaakkois- ja Itä-Suomeen suunnatun investointipaketin.

Vihreiden Itäisen Suomen investointipaketti sisältää panostuksia laajakaistaverkon parantamiseen, ratayhteyksien nopeuttamiseen, uuden kantaverkon rakentamisen aloittamiseen, korkeakoulujen aloituspaikkoihin, matkailun edistämiseen, uusiutuvan energian investointeihin, TKI-kannustimen pk-yrityksille ja kokonaisturvallisuuden osaamiskeskuksen. Kaikkiaan investoinnit itäisen Suomen elinvoiman parantamiseksi nousisivat 300 miljoonaan euroon.

Tänä syksynä olen ollut jäsenenä puolustusvaliokunnassa ja tarkastusvaliokunnassa.

Olen tehnyt kirjalliset kysymykset järvien rehevöitymisen estämisestä ja luontoarvojen turvaamisesta vihreän siirtymän hankkeissa. Olen jättänyt myös kaksi lakialoitetta: lakialoitteen nuoriasiavaltuutetun viran perustamiseksi sekä turkistarhauksen lakkauttamiseksi.

Toimin puheenjohtajana eduskunnan Love Saimaa -verkostossa sekä Nepsy-verkostossa. Love Saimaa -verkoston tavoitteena on vaalia Saimaan vesistön puhtautta ja alueen elinvoimaista luontoa. Nepsy on lyhenne neuropsykiatrisista erityispiirteistä, joita ovat esimerkiksi ADHD ja ADD ja muut autismikirjon oireet.

Kaikkien näiden asioiden puolesta työskentely jatkuu myös ensi vuonna. Uutiskirjeen tilaamalla pysyt perillä ajankohtaisista kuulumisista. Saman lomakkeen kautta voi myös jättää palautetta tai terveisiä minulle.

Syksy on ollut sen verran työntäyteinen, että joululoma ja lepo tulevat tarpeeseen.

Toivotan kaikille oikein rauhallista ja hyvää joulun aikaa!


Hanna