Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Blog » Kirjallinen kysymys turkisalan hallitusta alasajosta

Kirjallinen kysymys turkisalan hallitusta alasajosta

Turkistarhojen kannattavuus on ollut jo pitkään laskussa, eikä alalla ole tulevaisuuden näkymiä. Monet turkistarhaajat haluaisivat itse lopettaa toiminnan, mutta eivät voi, koska Suomessa ei ole tukijärjestelmää elinkeinosta luopumiseksi. Näin ollen tarhaajat ovat kiinni kannattamattomassa toiminnassa ja tarhat pysyvät pystyssä vain valtiontukien avulla.

Maa- ja metsätalousministeriö on laittanut lausunnoille asetusmuutoksen, jolla halutaan palauttaa turkisalan investointituet tarhojen bioturvallisuuden parantamiseksi. Vasta viime keväänä tehtiin päätös, jolla turkistarhat poistettiin maatalouden investointitukien piiristä alan heikon kannattavuuden vuoksi. Investointitukien sijaan olisi syytä ohjata rahat turkisalan hallittuun alasajoon.

Lintuinfluenssan torjunta turkistarhoilla sekä siitä tarhaajille maksettavat korvaukset tulevat jo nyt nousemaan kymmeniin miljooniin euroihin. Ruokaviraston arvion mukaan loppusumma saattaa olla yli 30 miljoonaa euroa. Ministeriön lausuntopyynnön muistiossa arvellaan, että turkistarhoille bioturvallisuutta edistäviin investointeihin avustusta myönnetään enintään 1 miljoonaa euroa.

Ministeriöstä saatujen tietojen mukaan investointituille tulisi mahdollisesti ehto, että toimintaa on jatkettava viisi vuotta tuen saamisen jälkeen eikä toimintaa saa merkittävästi supistaa. Tämä estää alan alasajoa, kun tarhaajat on sidottu toimintaan pakolla. Ei ole turkistarhaajien etu, että turkisalaa pidetään keinotekoisesti hengissä; reilumpaa olisi aloittaa ennakoitu ja hallittu alan alasajo. Kaikki alalle suunnattava rahoitus tulisi ohjata alan kestävään alasajoon ja esimerkiksi tarhaajien uudelleenkouluttautumiseen.

Jätin hallitukselle kirjallisen kysymyksen turkisalan hallitusta alasajosta ja investointituista 22.12.2023. Kysyin,

Mitä hallitus aikoo tehdä turkistarhaajien toivoman turkisalan hallitun ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen alasajon edistämiseksi?