Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Blog » Lakialoite turkistarhauksen lopettamiseksi

Lakialoite turkistarhauksen lopettamiseksi

Olen tehnyt lakialoitteen turkistarhauksen lopettamiseksi Suomessa. Kutsun tänään, kansainvälisenä Eläinten päivänä kaikki kansanedustajat allekirjoittamaan lakialoitteen turkistarhauksen lopettamiseksi. Suomi on yksi Euroopan harvoja maita, missä turkistarhaus on vielä sallittua.

Kansalaisaloite turkistarhauksen lopettamiseksi keräsi eduskuntakäsittelyyn vaadittavat 50 000 allekirjoitusta vain yhden päivän aikana. Tämä kertoo suomalaisten vankasta halusta lopettaa turkistarhaus Suomessa. Toivon, että tänään Eläinten päivänä näytämme, että myös eduskunnasta löytyy kansan tahtotila turkistarhauksen kieltämiseksi Suomessa.

Turkistarhaus ei ole eettistä, kestävää eikä taloudellisesti kannattavaa. Viime kesänä tuli selväksi, että turkistarhaukseen liittyy myös vakavia kansanterveydellisiä riskejä, kun lintuinfluenssa pääsi leviämään turkistarhoille. Yli 100 00 turkiseläintä on jo lopetettu lintuinfluenssan leviämisen estämiseksi suomalaisilla turkistarhoilla. Suomi on yksi Euroopan harvoja maita, missä turkistarhaus on yhä sallittua.

Viime kesänä lintuinfluenssa siirtyi Suomessa ensimmäistä kertaa turkiseläimiin. Lintuinfluenssavirukset muuntuvat herkästi ja niiden kyky aiheuttaa tautia myös ihmisessä kasvaa nisäkkäisiin sopeutumisen myötä.

Pandemiat kehittyvät helposti juuri turkistarhoilla. Turkiseläimet elävät hyvin tiiviisti, mikä luo otollisen paikan virusten nopealle leviämiselle ja muuntumiselle. Pahimmassa tapauksessa nisäkäsadaptaatio johtaa uuden influenssaviruksen aiheuttaman pandemian syntymiseen. Tätä haluamme kaikin keinoin välttää. Emmehän halua, että seuraava pandemia saa alkunsa suomalaiselta turkistarhalta.

Enemmistö suomalaisista vastustaa turkistarhausta nykymuodossa. Toivon, että kysymyksestä ei tule hallitus-oppositio asetelmaa, vaan löytäisimme yhteisen sävelen yhteisen asian ympärille.

Turkistarhojen kannattavuus on laskussa. Autetaan turkistarhaajia siirtymään muihin elinkeinoihin tai eläköitymään, niin että kukaan ei putoa tyhjän päälle. Otamme askeleen kohti eläinten parempaa kohtelua ja minimoimme riskejä uuden pandemian syntymiselle.

Kansanedustajat voivat allekirjoittaa lakialoitteen 31.10. saakka. 

Hyvää Eläinten päivää!