Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Blog » Leikkaukset sosiaaliturvaan lisäävät eriarvoisuutta ja rapauttavat yhtenäisyyttä

Leikkaukset sosiaaliturvaan lisäävät eriarvoisuutta ja rapauttavat yhtenäisyyttä

Nykyinen hallitus ei välitä pienestä ihmisestä. Hallitusohjelman otsikko ”Vahva ja välittävä Suomi” on räikeässä ristiriidassa hallitusohjelman sisällön kanssa. Hallituspuolueiden valitsemat toimenpiteet lisäävät merkittävästi ihmisten eriarvoisuutta. Nykyinen hallitus romuttaa suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa — valtiontaloutta tasapainotetaan leikkaamalla kaikkein heikoimmassa asemassa olevilta. 

Leikkauksia on perusteltu tarpeellisiksi suomalaisten nuorten tulevaisuuden turvaamiseksi. Todellisuudessa nuorten tilanne heikkenee, kun esimerkiksi asumistuen leikkaukset ja lapsikorotusten poisto osuvat valtaosin opiskelijoihin ja lapsiperheisiin. Hallituksen tavoitteena on laskea toimeentulotuen saajien osuus Ruotsin tasolle, eli puoleen nykyisestä. Arvion mukaan 11 prosenttia suomalaisista lapsiperheistä elää köyhyydessä. Ruotsissa vastaava luku on 20 prosenttia. Jos emme halua “mennä Ruotsin tielle” meidän ei kannattaisi seurata Ruotsin tekemiä päätöksiä sosiaaliturvan heikentämiseksi.

Sosiaaliturvaleikkaukset kasvattavat eriarvoisuutta, lisäävät osattomuutta ja heikentävät luottamusta yhteiskuntaan. On epäinhimillistä, että talouden tasapainottaminen tehdään heikommassa asemassa olevien kustannuksella ja ajamalla ihmisiä köyhyyteen. Hallitus ei voi piiloutua siltä tosiasialta, että hyvinvointivaltion heikentämisellä on selkeä yhteys myös yhteiskunnan kokonaisturvallisuudelle ja vakaudelle. 

On muistettava, että pohjoismainen hyvinvointivaltio ei pysy pystyssä itsestään. Se on pitkäaikaisen, määrätietoisen politiikan tulos sen eteen, että suomalainen yhteiskunta on yhdenvertainen ja yhtenäinen. Nuorten tulevaisuuden voi turvata vain vahvistamalla uskoa ja luottamusta tulevaisuuteen, ei heikentämällä niitä.

Kirjoitus on alun perin julkaistu Etelä-Saimaa -lehdessä 23.7.2023.