Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Blog » Neurotyypit-elokuvanäytös eduskunnassa

Neurotyypit-elokuvanäytös eduskunnassa

Noin kymmenen prosenttia väestöstämme kuuluu neurovähemmistöön. Neuropsykiatrisia häiriöitä ovat muun muassa autismikirjo, ADHD ja Touretten oireyhtymä. Kyseessä on siis iso ihmisryhmä.

Neurokirjon lapset, nuoret, perheet ja aikuiset jäävät usein väliinputoajiksi palvelujärjestelmässä eikä heidän tuen tarpeitaan tunnisteta riittävästi. Neurokirjon ihmisten palvelut ovat hajanaisia ja tukea ja apua on usein hyvin vaikea saada.

Pääsimme eduskunnassa kurkistamaan yhden neuroepätyypillisen lapsen elämään. Järjestin eduskunnan Nepsy-verkoston puheenjohtajana eduskunnassa elokuvanäytöksen dokumenttielokuvasta ”Neurotyypit”. Maija Hirvosen ohjaama dokumenttielokuva sai ensi-iltansa DocPoint-festivaalin avajaiselokuvana vain pari viikkoa sitten.

Elokuva seuraa autismin kirjolla olevan lapsen ja tämän perheen elämää. Aida päättää korjata yhteiskunnan rakenteet, jotka vaikeuttavat hänen koulunkäyntiään. Apunaan hänellä on omaishoitajaäiti Johanna. Päämäärätietoinen lapsi haastaa nykyiset normit edistääkseen hyväksyntää ja tasa-arvoa. Pystyvätkö äiti ja tytär muuttamaan yhteiskuntaa, joka tarjoaa usein vain sympatiaa?

Elokuva kuvaa hyvin yhteiskunnan ja koulumaailman kykenemättömyyttä ottaa huomioon neuroepätyypillisten ihmisten tarpeita. Toisaalta elokuva kuvaa kauniisti lapsen omaa sisäistä maailmaa ja päämäärätietoista luonnetta, joka ajaa vaikuttamaan poliittiseen päätöksentekoon. Kiitos Aida. ❤️

Elokuva esitetään Ylellä huhtikuussa. Lisätietoja elokuvasta.