Etusivu » Blog » Puheenvuoro NATO-keskustelussa 16.5.

Puheenvuoro NATO-keskustelussa 16.5.

Kuva eduskunnan istunnosta

Valtioneuvosto on 15.5.2022 antanut eduskunnalle selonteon VNS 3/2022 vp Suomen liittymisestä Pohjois-Atlantin liittoon. Osallistuin keskusteluun oheisella puheenvuorolla eduskunnan lähetekeskustelussa 16.5.

Arvoisa puhemies

Vajaa 3 viikkoa sitten kansallisena veteraanipäivänä kotikaupungissani Lappeenrannassa paljastettiin Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdtin muistomerkki.

Muistomerkkinä on jykevä kivijärkäle, joka on aiemmin ollut panssarintorjuntaeste Salpalinjalla.

Kiven kyljessä olevassa messinkisessä laatassa lukee: ”Suomen puolesta. Muiden puolesta. Sen aina tekisin.”

Muistomerkki kuvastaa erinomaisesti urhean, mutta vaatimattoman ritari Gerdtin asennetta. Se tehtiin, mikä oli tarpeen itsenäisyyden puolustamiseksi.

Muistomerkki sopii kuvaamaan myös laajemmin suomalaista graniitinlujaa maanpuolustustahtoa ja sen mukanaan tuomaa järkkymätöntä turvaa. Tarvittaessa isänmaan suojaksi asettaudutaan yhtenäisenä rintamana.

Jokainen sukupolvi on valmis tarvittaessa kantamaan vastuun maamme tulevaisuuden turvaamisesta. Täyttämään oman osansa Suomen puolesta. Niin myös me kansanedustajat täällä salissa tänään.

Venäjän brutaali hyökkäys Ukrainaan järkytti koko Eurooppaa. 

Tässä poikkeuksellisessa tilanteessa suomalainen varautumisen perinne on osoittanut vahvuutensa. 

Me suomalaiset emme lamaannu, vaan Me toimimme. 

Päättäväisesti, mutta hötkyilemättä olemme toimintaympäristön muuttuessa kyenneet päivittämään turvallisuuspoliittista linjaamme. 

Keskustellen, avoimesti, asiantuntijatietoon perustuen, demokratiaa kunnioittaen. 

Kiitän valtionjohdon poikkeuksellisen ansiokasta toimintaa Suomen turvallisuuden vahvistamiseksi ja tuen päätöstä lähettää NATO-jäsenyyshakemus. 

Arvoisa puhemies,

Tässä ajassa puolustuslinjan rakennusaineiksi tarvitaan muutakin kuin betonia ja graniittia.

Olemme tänään rakentamassa uutta modernia puolustuslinjaa. Murtovarmaa lukkoa, jonka rikkomista vihollisen ei kannata ei edes yrittää. Provosoimatta ja provosoitumatta me asetamme rajan, jonka yli meitä ei tulevaisuudessa voi uhkailla, kiristää tai painostaa.

Näin varmistamme että Suomi ei enää koskaan ole yksin kohtaamassa alueellista koskemattomuuttamme, itsenäisyyttämme ja vapauttamme uhkaavaa vihollista.

Meidän on aika yhdistää voimamme läntisen liittokunnan kanssa. Yhdessä olemme vahvempia. Yhdessä voimme tehokkaimmin puolustaa demokratiaa ja vapautta Euroopassa. 

On tärkeää muistaa, että myös NATOn jäsenenä Suomen vastuulla on edelleen huolehtia omasta uskottavasta maanpuolustuksesta.

Vahva maanpuolustus rakentuu vakaan ja yhdenvertaisen yhteiskunnan peruskiven varaan. 

Meidän tulee huolehtia siitä, että Suomi on myös tulevaisuudessa maa, jossa kaikista pidetään huolta, yhteiskuntarauhaa ja yhdenvertaisuutta vaalitaan kaikessa päätöksenteossa. 

Meidän on tärkeää pitää huolta myös alueellisesta yhdenvertaisuudesta.

Arvoisa puhemies,

Kaakkois- ja Itä-Suomen maakuntien elinkeinopoliittiset strategiat menivät uusiksi yhdessä yössä Venäjän hyökättyä Ukrainaan. 


Venäjä- yhteistyöltä ja hyviltä naapurisuhteilta katosi pohja pois, eikä muutosta parempaan ole näköpiirissä ainakaan tällä vuosikymmenellä. 

On muodostunut välttämätön ja välitön tarve purkaa kaikki Venäjä-riippuvuussuhteet.

Rajamaakunnissa tällä on mittavat vaikutukset kaikilla sektoreilla logistiikkaverkoista ja energian tuonnista aina teollisuuteen, kulttuuriin, matkailuun, päivittäistavarakauppaan ja asuntomarkkinoille saakka. 


Rajamaakunnat eivät saa jäädä pelkkään puskurivyöhykkeen asemaan. Alueellinen yhdenvertaisuus edellyttää tilanteeseen reagointia. On välttämätöntä, että Itä- ja Kaakkois-Suomen erityiset haasteet tässä muuttuneessa maailmantilanteessa huomioidaan kaikessa kansallisen tason päätöksenteossa.  

Arvoisa puhemies

Pohjois-Atlantin liiton jäseneksi hakeutuminen ei tarkoita sodan ihannoimista. Päinvastoin, näin toimiessamme haemme liittoutumisesta takuuta rauhan säilymiselle. Ei koskaan enää sotaa.