Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Blog » Sunilan sellutehtaan sulkeminen on valtava isku Kotkan seudun elinvoimalle

Sunilan sellutehtaan sulkeminen on valtava isku Kotkan seudun elinvoimalle

TIEDOTE

15.6.2023

Hanna Holopainen: Sunilan sellutehtaan sulkeminen on valtava isku Kotkan seudun elinvoimalle

Lappeenrantalainen toisen kauden kansanedustaja ja tuotantotalouden diplomi-insinööri Hanna Holopainen (vihr.) kantaa huolta Sunilan sellutehtaan sulkemisen vaikutuksista. Stora Enso on ilmoittanut suunnittelevansa sellutehtaan sulkemista vuoden loppupuoliskolla. Sunilan tehtaan sulkeminen veisi työpaikan suoraan 250 henkilöltä.

“Sunilan sellutehtaan sulkeminen on murheellinen uutinen ja olen pahoillani kaikkien työnsä menettävien puolesta. Sunilan tehdas on merkittävä työllistäjä Kotkassa. Tehtaan sulkemisella on laajat vaikutukset ja se vaikuttaisi myös Haminan-Kotkan sataman toimintaan”, kommentoi Holopainen.

Rajaseutua edustava kansanedustaja Holopainen odottaa uudelta hallitukselta toimia Kaakon elinvoiman parantamiseksi vähäpäästöisen energiantuotannon, logistiikan, TKI-toiminnan ja koulutuksen aloilla.

“Toivon hallitukselta kestäviä toimia Kaakkois-Suomen elinvoiman parantamiseksi. Stora Enson maajohtajan mukaan yhtiö aikoo tukea henkilöstön mahdollista siirtymistä esimerkiksi Ouluun tai muille tehtaille Suomessa tai esimerkiksi Ruotsissa. On hyvä, että yhtiö yrittää tukea työntekijöiden työpaikkojen säilymistä. On löydettävä myös keinoja pienentää aluetaloudellista iskua Kaakossa, ja tässä valtioneuvostolla on merkittävä rooli. Ratkaisuja on etsittävä yhteistyössä alueen kuntien kanssa”, painottaa Holopainen.

“Metsäteollisuuden rakennemuutos johtaa siihen, että tiettyjä työtehtäviä on vähemmän, osa tehtävistä koneellistuu ja toisaalta toiminta keskittyy yhä suurempiin tehtaisiin. Stora Enso on viime vuosina kehittänyt myös kovahiilipohjaista akkumateriaalia, ligniiniä, joka on merkittävä materiaalitekniikan innovaatio korvaamaan akuissa yleensä käytettävää grafiittia. Ligniinin valmistuksesta on odotettu uutta ja lupaavaa liiketoimintaa. Sellun hinnan sukeltaessa ligniinin, jonka lisäarvo on huomattavasti suurempi kuin sellun, toivotaan parantavan metsäteollisuuden tuottavuutta ja tuovan uusia investointeja. Selluntuotannon loppumisesta huolimatta Sunilassa toimintaansa jatkaa edelleen akkumateriaalia tuottava koelaitos. Tilanne nostaa väkisinkin huolen myös sen tulevaisuudesta”, sanoo Holopainen.

“Venäjän hyökkäyssodan luoma poikkeustilanne Kaakkois-Suomessa tulee huomioida koulutuksen rahoitusta jaettaessa: niin toisen kuin kolmannenkin asteen koulutuspaikkoja tulee lisätä työntekijöiden uudelleenkoulutusta varten. Samalla myös rahoitus uudelleenkoulutukseen tulee turvata. Alueella on paljon vanhaa metsäteollisuutta – nyt tarvitaan investointeja uuden puhtaan teollisuuden saamiseksi alueelle ja tämän vauhdittamiseksi tarvitaan myös valtion ohjausta ja kannustimia”, sanoo Holopainen.