Kansanedustaja Hanna Holopainen odottaa hallitukselta konkreettisia toimia itäisen Suomen ahdinkoon.
Toisen kauden kansanedustaja, puolustusvaliokunnan jäsen Hanna Holopainen vieraili viikonloppuna Klamilassa ja Haminassa Haminan seudun Vihreiden kutsusta.
Lappeenrantalainen Holopainen puhui Klamilassa Kujansuun baarissa ja Haminassa ravintola Meyerissä itärajan kuntien elinvoimasta Suomen turvallisuuden takeena.
Hän totesi, että Natoon liittyminen oli historiallinen päätös, jolla haettiin isompaa selkänojaa takaamaan rauhaa itärajalle.
– Tilanne on kuitenkin monella tapaa haastava. Meidän on Naton jäsenenäkin huolehdittava uskottavasta maanpuolustuksestamme. Kyvyt ja motivaatio ovat maanpuolustuksen perusta. Se syntyy luottamuksesta yhteiskuntaan, osallisuudesta ja yhteisistä arvoista.
Uhkana Holopainen mainitsee syrjäytymisen, kokemus epäreiluudesta voi tuoda tunteen, ettei maa ole puolustamisen arvoinen.
– Suomalaiset ovat onneksi immuuneja Venäjän vaikuttamispyrkimyksille. Vain hyvin pieni osa ihmisistä on altis disinformaatiolle. Meidän on kuitenkin pidettävä huolta siitä, että Suomi edelleen on maa missä yhteiskuntarauha on tärkein, kaikista pidetään huolta ja päätöksenteossa huomioidaan yhdenvertaisuus.
Ihmisten arkeen vaikuttavilla isoilla leikkauksilla ja niiden toteutustavalla on merkitystä sille, miten vahva yhteiskunta on tulevina vuosina ja vuosikymmeninä.
– On tärkeää pitää huolta myös alueellisesta yhdenvertaisuudesta. Rajaseudun pitäminen elivoimaisena on puolustuskyvyn kannalta tärkeää. Emme voi jäädä pelkän puskurivyöhykkeen asemaan.
Itärajan sulkeutuminen Venäjän hyökättyä Ukrainaan kolme vuotta sitten oli raju isku Itä-Suomelle. Kauppa, teollisuus ja matkailu kärsivät satojen miljoonien eurojen pudotukset liikevaihdossa.
– Valtion Itäisen Suomen ohjelmaa on valmisteltu nyt vuoden verran. Konkreettisia toimia ei vain ole tullut. Toiveena on, että puoliväliriihessä tilanne huomioitaisiin.
Holopaisen mielestä ensimmäiseksi tarvittaisiin investointeja infraan, mm. toimiviin tietoliikenneyhteyksiin ja edullisiin, kestäviin energiamuotoihin, kuten tuuli- ja aurinkovoimaan.
– Myös Fingridin kantaverkon kehittämissuunnitelma itäisessä Suomessa olisi saatava vauhtiin. Uusia investointeja on alueelle hankala houkutella, jos perusedellytykset eivät ole ajan tasalla.
Keskustelutilaisuudessa nousi esiin myös kysymys rajan avaamisesta esim. kaksoiskansalaisille, joiden tilanne on monella tavalla ristiriitainen ja vaikea.
Kujansuussa käytiin vilkasta keskustelua myös myttyyn menneestä kuntaliitoksesta Haminan kanssa ja Virolahden kunnan sopeuttamistoimista. Klamilassa kipeä paikka on esitys kylän koulun ja päiväkodin lakkauttamisesta.
Juttu on alun perin julkaistu Reimari-lehdessä 25.3.2025.