Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Blog » Turkistarhaus on lopetettava

Turkistarhaus on lopetettava

Lintuinfluenssaa on todettu jo 20 turkistarhalla. Turkistarhojen saama erityislupa lähes 10 000 luonnonvaraisen linnun ampumiseksi ihmetyttää kansanedustaja Hanna Holopaista, jonka mukaan katse pitäisi nyt olla turkistarhauksen vähittäisessä alasajossa. Jo reilu enemmistö suomalaisista vastustaa turkistarhausta nykyisellään.

Kansanedustaja Hanna Holopainen (vihr) vaatii turkistarhauksen lopettamista Suomessa. 

“Turkistarhaus on aikansa elänyt elinkeino. Se ei ole eettistä, kestävää, eikä taloudellisesti kannattavaa. Nyt lintuinfluenssan leviäminen turkistarhoille osoittaa, että toimintaan sisältyy myös terveydellisiä riskejä. Pandemiat kehittyvät helposti juuri turkistarhoilla ahtaissa elinoloissa, missä virukset siirtyvät helposti nisäkkäästä toiseen,” sanoo Holopainen.

Suomen riistakeskus on myöntänyt poikkeusluvan variksen, harakan, naakan, merilokin, harmaalokin, kesykyyhkyn ja räkättirastaan ampumiselle nimetyillä turkistarhoilla ja niiden välittömässä läheisyydessä heinäkuun loppuun. Lupa on annettu yhteensä 9600 linnun tappamiseen. 

“Suomen riistakeskuksen päätös sallia luonnonvaraisten lintujen ampuminen ihmetyttää. Luonnonvaraiset linnut ovat taudin kärsijöitä. Katse ja toimet pitäisi suunnata nyt muualle – turkistarhojen alasajoon. Turkistarhaajia voidaan auttaa siirtymään uusiin elinkeinoihin tai eläköitymään, jotta kukaan ei menetä elinkeinoaan äkisti. Päätös turkistarhauksen lopettamiseksi tulisi kuitenkin tehdä viivyttelemättä,” sanoo Holopainen.

Turkistarhauksen lopettamista kannattaa jo enemmistö suomalaisista. Yli 70 prosenttia vastustaa nykyisenkaltaista turkistarhausta eli haluaisi lopettaa tarhauksen siirtymäajalla tai sallisi sen jatkuvan vain, jos eläimille taataan huomattavasti paremmat olot. Turkistarhauksen täyskieltoa kannattaa 38 prosenttia vastaajista. 

“Turkistarhaus ei myöskään ole taloudellisesti kannattavaa. Monet turkistarhat ovat olleet tappiollisia jo pitkään. Turkistarhausta on tuettu valtionavustuksilla ja koronatuilla. Lähes kaikki Euroopan maat ovat jo luopuneet tai ovat luopumassa turkistarhauksesta. Suomen olisi nyt aika tehdä samoin,” summaa Holopainen.

TIEDOTE

28.7.2023