Kolme vuotta sitten Euroopassa alkoi uusi aikakausi. Naapurimaamme Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan. Hyökkäys on ravistellut Ukrainan lisäksi turvallisuutta koko Euroopassa. Ukrainan voiton varmistaminen on Suomelle erityisen tärkeää, ja tuemme Ukrainaa monin tavoin. Ukrainan tuen ei pidä horjua.
Velvollisuutemme Suomessa ja lännessä on antaa Ukrainalle tukea niin paljon ja niin kauan kuin sitä tarvitaan. Meidän pitää auttaa pakolaisia, jotka ovat joutuneet jättämään kotimaansa sodan takia. Meidän pitää tarjota Ukrainalle taloudellista ja humanitääristä tukea. Meidän pitää kiristää pakotteita Venäjää kohtaan. Meidän pitää lisätä aseellista tukea Ukrainalle.
Tukea pitää antaa niin paljon ja niin kauan kuin tarvitaan, jotta lopulta Ukrainassa saavutetaan oikeudenmukainen rauha.
Ukraina taistelee koko Euroopan puolesta. Ukraina taistelee vapaan ja demokraattisen maailman puolesta, autoritääristä valtiota vastaan. Vähintä mitä voimme tehdä, on tukea Ukrainaa kaikin mahdollisin ja tarpeellisin keinoin.
Demokratia ei ole itsestäänselvyys. Se on järjestelmä, joka mahdollistaa yksilönvapaudet, ihmisoikeudet ja kansan päätöksenteon, mikä erottaa vapaat kansat totalitaarisista valtioista. Demokratian arvo näkyy juuri kriisien hetkellä: se suojelee kansalaisia mielivallalta ja tarjoaa mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskunnan kehitykseen.
Autoritääriset voimat pyrkivät hiljentämään erilaiset äänet ja riistämään yksilöiden oikeuden osallistua yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen. Siksi Ukrainan puolustustaistelu on samalla demokratian puolustustaistelu.
Kun tuemme Ukrainaa, tuemme demokratian perusarvoja: sananvapautta, oikeusvaltiota, tasa-arvoa ja kansanvaltaa. Näiden arvojen puolustaminen on keskeistä maailmanlaajuisen rauhan ja vakauden säilyttämiseksi. Tästä syystä Ukrainan taistelulla on merkitystä meille kaikille.
Ukrainalla on vahva tulevaisuus osana Eurooppaa.
Siksi katseemme pitää olla myös tulevassa ja Ukrainan jälleenrakennukessa. Kun sota joskus loppuu ja Ukrainassa on rauha, maa on runnottu kaikin mahdollisin tavoin. Kaupunkien infrastruktuuri on tuhoutunut, osa entisistä pelloista pilalla patoräjäytyksen ja raskasmetallien vuoksi, ja ihmisten mieli hajalla kaikesta menetyksestä.
Ukrainaa tulee tukea EU-jäsenyysneuvotteluissa ja autettava ehtojen saavuttamisessa. Meidän tulee rakentaa polkua, jonka avulla Ukraina selviytyy sodasta, mutta myös menestyy vakaana demokratiana rauhan aikana. Tämän tavoitteen saavuttaminen edellyttää sitoutumista Ukrainan tukemiseen pitkäjänteisesti.
Ukrainan taistelussa on kyse Ukrainan itsenäisyydestä – mutta myös kaikkien Euroopan kansojen vapaudesta.
Suomen tulee jatkaa vahvaa ihmisoikeusperustaista ulkopoliittista linjaa.
Suomen tulee pyrkiä edistämään demokraattista demokratiaa, rauhaa ja kehitystä kaikkialla maailmassa.