Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Blog » Välikysymys nuorten tulevaisuudesta

Välikysymys nuorten tulevaisuudesta

Vihreät ovat tänään tehneet välikysymyksen SDP:n ja Vasemmistoliiton kanssa nuorten tulevaisuudesta. Vaadimme, että nuoriin kohdistuvat leikkaukset perutaan. Meidän on tuettava ja autettava nuoria, eikä kurjistaa heidän elämäänsä.

Kannan huolta nuorten jaksamisesta. Yhä useampi nuori voi huonosti ja kokee pettyneensä elämään. Alle 30-vuotiaat kokevat muita enemmän katkeruutta ja huolta siitä, että elämä ei kanna. Nuoret aikuiset putoavat monesti palveluiden ulkopuolelle, sillä palvelupolut eivät ole yhtenäisiä. Kyse ei ole vain nuorten kriisistä; jos nuorten ikäluokka voi näin huonosti, on se koko yhteiskunnan kriisi.

Nuorten elämässä on oltava tilaa ja tukea erilaisille elämänpoluille, etsimiselle ja suunnan muuttamiselle. Jokaisen koulun on oltava hyvä koulu ja meidän tulee varmistaa, että koulut eivät pääse eriytymään. Jokaiselle nuorelle on turvattava tulevaisuuden mahdollisuuksia lain tällä puolen.

Elinkustannukset ovat nousseet tuntuvasti tänä ja viime vuonna. Erityisesti se vaikuttaa pienituloisiin, eli moniin nuoriin ja erityisesti opiskelijoihin. Olen huolissani opiskelijoiden velkaantumisesta ja toimeentulosta. Taloudellinen epävarmuus on merkittävä tekijä mielenterveysongelmien lisääntymisessä. Paljon puhutaan terapiatakuusta; se on hyvä, mutta terapiastakaan ei ole hyötyä, jos joutuu kantamaan huolta siitä, miten rahat riittävät ruokaan ja vuokraan.

Hallitus vaikeuttaa opiskelijoiden tilannetta leikkaamalla asumistuesta ja jäädyttämällä etuuksien indeksitarkistukset. Vihreät korottaisi opintorahaa 50 eurolla ensi vuodelle, vähentäisi opintotuen lainapainotteisuutta ja palauttaisi opintorahan indeksikorotukset.

Välikysymys jätetään ja luetaan eduskunnalle torstaina 9.11.2023.