Etusivu » Blog » Vierailu Ollinahon tilalla

Vierailu Ollinahon tilalla

Hyvää suomalaisen ruoan päivää!

Minulle tarjoutui mahdollisuus vierailla kangasniemeläisellä maatilalla. Samalla paikalla on ollut sukutila jo 425 vuoden ajan. Siinäpä on historiaa kerrakseen!

Tilalla toteutui sukupolvenvaihdos vuonna 2014 ja tänään Ollinahon tilaa pyörittävät Tuomas Laitinen ja Maisa Juntunen. He ovat kumpikin tehneet aiempaa työuraa muualla. Ajatus uranvaihdosta ja Kangasniemelle muuttamisesta kypsyi vajaa kymmenen vuotta sitten, kun Tuomaksen sukutilalle etsittiin jatkajaa. Tuomas ja Maisa suorittivat maatilatalouden perustutkinnon ja tuottavat nyt tilalla maitoa ja luonnonlaidun naudanlihaa.

Vierailu alkoi lasillisella herkullista tilan omaa luomu omenamehua. Suojavarusteiden pukemisen jälkeen siirryttiin navettaan. Tilalla on 60 lypsävää lehmää. Lehmät asuvat pihatossa ja lypsämisestä huolehtii lypsyrobotti. Pihatossa lehmiä ei ole sidottu niin kuin parsinavetassa, vaan ne saavat liikkua vapaasti ja valita haluavatko olla ulkona vai sisällä. Samaan tapaan kuin hevospihatoissakin, jotka minulle ovat tuttuja hevosharrastuksen parista.

Lypsämisestä huolehtii robotti. Lehmät saavat itse valita, milloin menevät lypsettäväksi ja lypsyn yhteydessä robotti tallentaa tietojärjestelmään tarkat tiedot kustakin lehmästä: lypsyn kellonajan, lypsettävän maidon määrän, koostumuksen, lehmän ruumiin lämmön, aktiviteetin jne.Tilastoista on helppo huomata, että lehmien omavalintainen rytmi on varsin yksilöllinen. Osa on kuulemma yökukkujia, jotka käyvät lypsettävänä myös öisin! Viljelijä saa tallennetuista tiedoista tarkan tiedon lehmän hyvinvoinnista siltä osin, mikä ei näy päällepäin. Poikkeamiin on mahdollista reagoida nopeasti.

Oli mielenkiintoista seurata läheltä lypsyrobotin toimintaa. Lehmät olivat selvästi tyytyväisen oloisia ja hyvin rauhallisia. Suurin osa oli nauttimassa auringonpaisteesta ulkona laitumen puolella. Kansanedustajan vierailu ei heitä kovin hätkähdyttänyt. Ilmeestä näki pienen ihmetyksen, että mitäs sinä siinä vieressä tölläät, kun toinen on tässä kaikessa rauhassa lypsyllä.

Oli kyllä todella mielenkiintoinen vierailu.

Eläinrakkaan insinöörin unelmakohde. 😀

Tilan ympärillä on myös ihana aktiivinen Koittilan kyläyhteisö viihtyisine kyläkouluineen.Kiitos Tuomas ja Maisa että pääsin tutustumaan arkeenne! ❤

Kaikesta näkee, että te teette työtänne suurella sydämellä ja kysymyksessä ei ole teille pelkästään yritys, vaan koko perheen elämäntapa.

Avainsanat: