Etusivu » Blog » Eduskunta sai nimikkonorpan ”Rouva Puhemies”

Eduskunta sai nimikkonorpan ”Rouva Puhemies”

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen ja Hanna Holopainen

Itä-Suomen yliopiston saimaannorppatutkimus on luovuttanut eduskunnan nimikkonorpaksi saimaannorpan, joka on aiemmin tunnettu nimellä Phs196. Norpan nimeämistä esitti eduskunnan Love Saimaa -ryhmä, joka sopivan norpan löydyttyä antoi tämän nimeksi ”Rouva Puhemies”.

Eduskunnan Saimaan ystävien ryhmä luovutti kuvan Rouva Puhemiehestä eduskunnan puhemies Matti Vanhaselle (19.12.2022).

– Haluamme tällä tavoin kiinnittää eduskunnan ja koko Suomen huomiota hienon uhanalaisen eläinlajin asemaan ja sen elinympäristön Saimaan merkitykseen koko maalle. Eduskunta säätää suojelua koskevat lait ja on ainutlaatuinen instituutio, demokratiamme keskeisin elin, jolla on paljon omaa sanastoakin. Esimerkiksi termiä ”puhemies” ei käytetä muualla. Norpan nimessä yhdistyy hauskalla tavalla eduskunta ja luonnonsuojelu, perustelee nimikkonorppaa Love Saimaa -ryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Holopainen.

Eduskunnan nimikkonorppa
Rouva Puhemies on eduskunnan nimikkonorppa. Kuva: Mervi Kunnasranta UEF.

Rouva Puhemies asuu Saimaan Haukivedellä. Aikuinen norppanaaras on tunnettu aiemmin pelkästään koodilla Phs196.

– Phs viittaa saimaannorpan tieteelliseen nimeen (Pusa hispida saimensis) ja numerosarja kertoo puolestaan siitä, että se on 196. tunnistettu norppa Itä-Suomen yliopiston norppagalleriassa. Yksilöllisesti norpan voi tunnistaa sen turkkikuvioista, jotka ovat aivan yhtä ainutlaatuiset jokaisella norpalla kuin omat sormenjälkemme, kertoo yliopistotutkija Mervi Kunnasranta Itä-Suomen yliopistosta.

Rouva Puhemies on tunnettu tutkijapiireissä vuodesta 2015 lähtien, jolloin se kuvattiin Linnansaaren läheisessä saaristossa, jossa se tavattu on lähes vuosittain siitä lähtien. Rouva Puhemies on varsin kotiseutu-uskollinen kuten saimaannorpat yleensäkin.

Kaikki havainnot Rouva Puhemiehestä ovat sijoittuneet alle seitsemän kilometrin sisään ensihavaintopaikasta näiden vuosien aikana. Tutkijat ovat todistaneet Rouva Puhemiehen saaneen ainakin kaksi kuuttia.

– Rouva Puhemies pyrkii kovasti sopeutumaan muuttuvaan ilmastoon ja ainakin yhden kuutin (Phs320) se on synnyttänyt apukinokseen vuonna 2017. Lisäksi vuonna 2020 Rouva Puhemiehen poikanen syntyi ponttoneista ja turvekuvusta koostuvaan keinopesään, kertoo tutkimusavustaja Piia Mutka Itä-Suomen yliopistosta.

Verkkokuolemat ovat suurin riski kuutin itsenäisessä elämässä suojelualueiden laajenemisesta huolimatta, mutta ainakin toinen kuuteista (Phs320) on selvinnyt hengissä aikuiseksi saakka. Kuuttien isistä ei ole tietoa, mutta Rouva Puhemies on tavattu ainakin kahden eri uroksen (Phs159 ja Phs040) seurassa.

Rouva Puhemiehen kuvan luovuttajat
Puhemies Matti Vanhaselle luovuttivat Rouva Puhemiehen kuvan Mari Holopainen (vihr.), Inka Hopsu (vihr.), Antero Laukkanen (krist.), Hanna Holopainen (vihr.) ja Jukka Kopra (kok.).

Saimaan norppasaaristoa ollaan parhaillaan hakemassa UNESCO:n maailmanperintökohteeksi. Lue lisää monivuotisesta maailmanperintökohteen hakemushankkeesta täältä.

Lisätietoja

Hanna Holopainen
puheenjohtaja
Eduskunnan Love Saimaa -ryhmä
044 571 3463
hanna.holopainen@eduskunta.fi

Mervi Kunnasranta
yliopistotutkija
Itä-Suomen yliopisto
0503713408
mervi.kunnasranta@uef.fi
Piia Mutka
tutkimusapulainen
Itä-Suomen yliopisto
045 800 9116
piia.mutka@uef.fi