Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Blog » Oppilasvaltuutettu turvaamaan oppilaan oikeuksia

Oppilasvaltuutettu turvaamaan oppilaan oikeuksia

Hanna Holopainen kuvassa

Sunnuntaina 20.11. vietetään lapsen oikeuksien päivää. Lapsen oikeuksien toteutuminen vaatii työtä edelleen. Viime päivinä on noussut jälleen esiin järkyttäviä kouluissa tapahtuneita väkivallantekoja.

Koulu on paikka, jossa kenenkään ei pidä joutua pelkäämään henkisen tai fyysisen turvallisuutensa puolesta. Liian usein edelleenkään kouluissa ei ole pystytty puuttumaan tilanteisiin asianmukaisesti. Toistuvaakaan väkivaltaa ja kaltoinkohtelua ei ole saatu katkaistua edes silloin, kun uhri ja hänen vanhempansa ovat saattaneet tapahtumat oppilaitoksen tietoon. Myös ongelmaa ratkovat opettajat voivat kokea tilanteessa keinottomuutta ja kuormitusta.

On selvää, että koululaisen oikeudet eivät tällöin toteudu, ja perhe jää liian usein kovin yksin vaatimaan tilanteen korjaamista. Meiltä puuttuu tällaisiin tilanteisiin soveltuva lapsen oikeuksien toteutumista turvaava tuki- ja neuvontajärjestelmä. Suomi on tästä saanut huomautuksen YK:n lapsen oikeuksien komitealta.

Meillä on olemassa kuluttajien oikeuksia turvaamassa kuluttaja-asiamies. Potilaiden oikeuksia turvaa potilasvaltuutettu ja sosiaalipuolella sosiaalivaltuutettu. Myös kouluihin tarvitaan oppilasvaltuutettu, joka neuvoo ja turvaa oppilaiden oikeuksien toteutumisessa ongelmatilanteissa. Mallia voisi ottaa potilasasiamiehen työnkuvasta ja Ruotsissa käytössä olevasta lapsi- ja oppilasasiavaltuutetun (BEO) toimielimestä.

Meidän täytyy varmistaa, että jatkossa koulu on jokaiselle turvallinen paikka. Tässä onnistuminen on välttämätöntä, jotta suomalainen koulu voi olla maailman paras.

Kirjoitus on julkaistu 19.11.2022 Kymen Sanomissa täällä ja 28.11.2022 Itä-Savossa.