Etusivu » Blog » Itä-Suomessa tuulivoimainvestointeja tarvitaan enemmän kuin koskaan

Itä-Suomessa tuulivoimainvestointeja tarvitaan enemmän kuin koskaan

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Helsingin Sanomissa (22.8.2022).

Itärajan kauppa väistämättä hyytyy Venäjän

KOKO itäisen Suomen tuulivoiman tilanne on surkea, kuten HS:n jutussa (14.8.) todettiin.

Itä-Suomessa ymmärrämme Puolustusvoimien tarpeet ainakin yhtä hyvin kuin muualla maassa. Käytiinhän edelliset sodat minunkin kotiseutuni Lappeenrannan liepeillä.

Etelä-Karjalan liiton tuoreen selvityksen mukaan maakunnassa on 23 potentiaalista tuulivoima-aluetta. Alueille olisi sijoitettavissa noin 230 tuulivoimalaa. Se puolestaan avaisi vetytaloudelle erinomaiset mahdollisuudet.

Puolustusvoimilta saadun lausunnon pohjalta edellytykset jatkaa maankäytön suunnittelua on vain yhdelle Luumäelle sijoittuvalle alueelle. Muut potentiaaliset tuulivoima-alueet eivät ole maanpuolustuksen näkökulmasta mahdollisia tuulivoiman rakentamiselle.

Tuulivoiman rajoittamisen takia jo pelkästään Etelä-Karjala menettää kymmeniä miljoonia euroja verotuloina ja miljardiluokassa investointeja, koska itärajan tutkavalvonnan ja tuulivoimaloiden yhteensovittaminen ei selvitysten mukaan ole vielä lähivuosina mahdollista. Tämä on alueellisen yhdenvertaisuuden näkökulmasta enemmän kuin ongelmallista koko Itä- ja Kaakkois-Suomelle.

HS:n jutun mukaan Viro on löytämässä ratkaisuja tutkaongelmaa. Suomenkin on vauhditettava toimia, joilla Puolustusvoimat uusii menetelmänsä sellaisiksi, että tuulivoiman rakentaminen tulee mahdolliseksi. Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk) kanssa varmasti pystymme löytämään yhteisymmärryksen tästä asiasta.

Nykysuunnitelmalla tuulivoima tuottaa Suomessa jo viiden vuoden päästä yhtä paljon energiaa kuin ydinvoima. Itä-Suomessa näitä investointeja tarvitaan enemmän kuin koskaan, kun itärajan kauppa väistämättä hyytyy Venäjän julman hyökkäyssodan takia.