Etusivu » Blog » Eikö vieläkään tuulivoimaa, Itä- ja Kaakkois-Suomi?

Eikö vieläkään tuulivoimaa, Itä- ja Kaakkois-Suomi?

kansanedustaja Hanna Holopainen, Lappeenranta valtuustosalissa

Teksti on alunperin mediatiedote (2.2.2022).

Etelä-Karjalan liiton tuoreen selvityksen mukaan maakunnassa on 23 potentiaalista tuulivoima-aluetta. Alueille olisi sijoitettavissa noin 230 tuulivoimalaa.

Puolustusvoimilta saadun lausunnon pohjalta on edellytykset jatkaa maankäytön suunnittelua vain yhdelle Luumäelle sijoittuvalle alueelle. Muut potentiaaliset tuulivoima-alueet eivät ole maanpuolustuksen näkökulmasta mahdollisia tuulivoiman rakentamiselle.

– Etelä-Karjala menettää kymmeniä miljoonia euroja verotuloina ja miljardiluokassa investointeja, koska itärajan tutkavalvonnan ja tuulivoimaloiden yhteensovittaminen ei selvitysten mukaan ole vielä lähivuosina mahdollista. Tämä on alueellisen yhdenvertaisuuden näkökulmasta enemmän kuin ongelmallista koko Itä- ja Kaakkois-Suomelle, sanoo kansanedustaja Hanna Holopainen Lappeenrannasta.

Etelä-Karjalan liiton selvityksen mukaan koko tuulivoimapotentiaali, yhteensä 230 tuulivoimalaa, tuottaisi sähköä noin 4 000–7 000 GWh/v. Tuulivoimapuistossa sijaitsevasta yksittäisestä maatuulivoimalasta kertyisi sen elinkaaren aikana (30 vuotta) kiinteistöveroa noin 400 000 euroa. Koko tuulivoimapotentiaalin hyödyntäminen toisi kunnille tuulipuistojen elinkaaren aikana jopa noin 90 miljoonan euron kiinteistöverotulot. Lisäksi kunnille syntyisi jonkin verran kunnallisverotuloja.

Selvityksen mukaan koko tuulivoimapotentiaalin mukaisten tuulivoimahankkeiden kokonaisinvestointikustannukset olisivat yhteensä jopa noin 2,7 miljardia euroa ja työllisyysvaikutus (suorat, välilliset) olisi elinkaaren aikana yhteensä noin 35 000 henkilötyövuotta.

– Itä- ja Kaakkois-Suomi kaipaavat ripeästi tukea talouteensa uusien verotulojen ja työpaikkojen muodossa. Suomen sähköverkon kannalta olisi järkevää sijoittaa tuulivoimaloita eri puolille Suomea, varsinkin kun Itä- ja Kaakkois-Suomi soveltuisivat tuuliolosuhteidensa puolesta erinomaisesti tuulivoimatuotantoon, sanoo Holopainen.

Muissa maissa on löydetty toimivia teknisiä ratkaisuja tutkahäiriöiden poistamiseen, mutta Suomi on tässä asiassa pahasti jälkijunassa. 

– Valtion on ainakin aluksi kompensoitava puolustusvoimien tarpeista lähtevät menetykset kunnille ja maanomistajille. Samalla on vauhditettava toimia, joilla puolustusvoimat uusii menetelmänsä sellaisiksi, että tuulivoiman rakentaminen tulee mahdolliseksi, vaatii Holopainen.

Lue Etelä-Karjalan liiton tiedote tuulivoimaselvityksestä täältä.