Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Blog » Itäisen Suomen tulee olla koko Suomen asia

Itäisen Suomen tulee olla koko Suomen asia

Vihreät esittää itäiselle Suomelle investointipakettia, jolla vahvistetaan alueen saavutettavuutta, yritysten elinvoimaisuutta, korkeaa osaamistasoa sekä vihreän siirtymän investointeja. Investointipaketti on osa Vihreiden vaihtoehtobudjettia. 

Itäinen Suomi tarvitsee erityissatsauksia rajusti muuttuneen toimintaympäristön vuoksi. Yritystoiminnan lopettaminen Venäjän kanssa ja venäläisten matkailijoiden puuttuminen vaikuttaa moninkertaisesti itäsuomalaisiin yrityksiin muuhun maahan verrattuna. Itäisessä Suomessa on jo ennestään ollut kirittävää elinvoiman säilymisessä muuhun maahan nähden ja nyt erot uhkaavat kasvaa entistä suuremmiksi. 

“Viime hallitus rakensi laajassa yhteistyössä alueiden toimijoiden kanssa itäisen Suomen strategian ja rahoitti sen ensimmäisiä toimia. Toimeenpanoa pitää jatkaa. On käsittämätöntä, ettei Orpon hallitus ole esittänyt mitään erityistoimia itäisen Suomen eteen, vaikka alueen elinvoimaisuus on jo turvallisuuspolitiikan näkökulmasta tärkeää”, toteaa joensuulainen Vihreän eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Krista Mikkonen.

Vihreiden Itäisen Suomen investointipaketti sisältää panostuksia laajakaistaverkon parantamiseen, ratayhteyksien nopeuttamiseen, uuden kantaverkon rakentamisen aloittamiseen, korkeakoulujen aloituspaikkoihin, matkailun edistämiseen, uusiutuvan energian investointeihin, TKI-kannustimen pk-yrityksille ja kokonaisturvallisuuden osaamiskeskuksen. Kaikkiaan investoinnit itäisen Suomen elinvoiman parantamiseksi nousisivat 300 miljoonaan euroon. 

Tämän lisäksi Vihreiden investointipaketissa rahoitusta suunnataan rataverkon kehittämiseen, mukaan lukien Savonradan ja Karjalanradan parannustoimiin. Kuopion pelastusopistolle annetaan lisärahoitusta pelastajakoulutuksen aloituspaikkojen lisäämiseksi. 

“Itäinen Suomi tulisi nähdä strategisesti tärkeänä alueena. Alueellisen tasa-arvon lisäksi vaakakupissa painaa nyt Venäjän toiminta. Emme saa antaa Kaakkois-Suomen hiljaisesti hiipua, sillä elinvoima ja hyvinvointi takaavat myös turvallisuutta. Aluepolitiikan tulee olla kestävää ja ottaa huomioon alueen erityispiirteet. Siksi esitämme saavutettavuuden parantamista muun muassa kantaverkon ja laajakaistan kehittämisellä, mutta myös luontomatkailun edistämistä,” kertoo lappeenrantalainen Vihreiden kansanedustaja Hanna Holopainen

Eduskunnan täysistunnossa keskustellaan oppositiopuolueiden vaihtoehtobudjeteista tänään ke 29.11.2023. 

Tutustu Vihreiden vaihtoehtobudjettiin vuodelle 2024.

TIEDOTE 29.11.2023